„Už podle zvuku musíte poznat kvalitu kamene. Pokud to nepoznáte, tak nejste správný kameník,“ usmívá se Josef.
A dokazuje to na proslulém kameni z Veselje, který je známý tím, že je pokrytý kousky mušliček usazených z Jadranského moře. „Když na něj správně poklepete, tak můžete zjistit kvalitu kamene a jeho hustotu.“
„Chci se specializovat na kameny co jsou na Brači, protože toho o nich vím hodně - co klientovi doporučit a jak se k tomu kameni pak chovat. Je to přírodní materiál, o který se musíte podle toho starat,“ připomíná, že jednou za dva roky je třeba kámen impregnovat, ovšem záleží na typu a opracování. Týká se především výrobků, které přijdou do styku s potravinami jako misky nebo kuchyňské desky.
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/cesty-vzhuru-kamenik-josef-hojdar.A190712_152454_domaci_jn